Autentisk træningsforløb, der kan hjælpe dig
Ønsker du en mere seriøs træning, end den du kan finde online, se på YouTube eller de velmene råd fra venner og kollegaer? Her får du et træningsforløb, der er autentisk og nede på jorden. Du skal ikke kunne noget i forvejen, og du skal slet ikke tænke på at skulle præstere.
Det er helt normalt at nye vaner og rutiner kan være svære at holde fast i, når man går i gang. Især hvis man er alene om projektet. Det ser jeg hos rigtig mange folk jeg møder rundt omkring og du kan sikkert også genkende situationen.
Derfor har jeg beskrevet et typisk træningsforløb til løb og triathlon, så du ved hvad du kan forvente dig. Skulle du være i tvivl om noget eller der opstår spørgsmål undervejs, vil jeg sætte stor pris på du kontakter mig. Du får nemlig mest ud af at være afklaret og husk jeg er der for dig hele vejen.
Et træningsforløb som det typisk ser ud
Den første dialog: Typisk tager atleten kontakt til mig, med et oprindelig ønske om at forbedre sig. Her er nogle typiske emner som er gode at få afklaret med det samme:
- Hvad ønsker du at opnå?
- Hvor meget tid har du til rådighed om ugen, til træning? (inkl. transport og omklædning)
- Hvor meget træner du i dag? (og ikke hvad du kunne ønske dig)
- Hvad forventer du af en personlig træner?
- Hvad kan jeg forvente af dig?
Det fysiske / online møde: (længde 45 – 60 min) Det er vigtigt for din træning at du få bygget en god grundform op, så vi har et godt fundament at arbejde videre på. Derfor er en løbetest eller styrketræningstest rigtigt godt givet ud. Gentagelse af testen kan senere hen vise dine fremskridt. Forventningerne skal også gerne være på plads efter dette møde for at skabe ro og tryghed. Det er også her vi skal mærke om kemien passer sammen.
De forskellige træningsperioder
Tilvænningsperiode: (længde 3 – 6 uger) I denne periode skal din krop vænne sig til systematisk træning. Samt at træne med en bestemt intensitet. Her skal du være obs på ikke at falde tilbage til gamle træningsvaner eller træne for hårdt. I denne periode har du stort set altid overskud efter træningen.
Stil de spørgsmål der dukker op. Jeg forventer du følger den træningsplan der er lagt og f.eks. ikke træner ekstra. Årsagen er enkelt, træner du andet end planlagt øger du din samlet belastning og derved ændre på dine egne forudsætningerne.
Basisperioden: (længde 6 – 12 uger) Grundlægende træning efter et princip om 80 % grundtræning / langsomt træning og 20 % eksplosiv træning. For nogle personer vil det helt sikkert udfordre deres tålmodighed og for at tænke “kom nu….” og “skal det være så let?” Du er stadig i gang med at vænne kroppen til systematisk træning samt muskler og sener skal kunne følge med.
Det skal være let nu, det gælder om at skabe kontinuitet og progression. Det skal nok blive hårdt senere og du skal nok blive presset.
Træningsforløb, det ændres nu
Forberedelsesperioden: (længde 3 – 6 uger) Her begynder vi at vænne kroppen til den hårde træning. Intensiteten øges i forhold til tidligere træningsperioder. Denne periode handler om at gøre kroppen klar til den næste periode så du forbliver skadesfri.
Konkurrenceperioden: (længde 6 – 12 uger) Din træning skal i denne periode simulere raceday / konkurrencedagen. Du skal altså træne som du vil konkurrere. Du skal ikke lade dig skræmme af jeg bruger ordet “konkurrence” Det er blot for at tegne et billede af til træning skal du have de samme følelser, tanker, test og bruge af udstyr mm. Et nøgleord i denne periode er: restitution.
Nedtrapnings perioden: (længde 2 – 6 uger) Som navnet indikerer, skal din træning stille og roligt nedtrappes. Det gælder både intensiteten og længden på dine træningspas. Hvis det er muligt, så vil race erfaring (små løb og stævner) være godt. Her bør du have styr på alt dit udstyr, evt. små justeringer skal fortage hurtigst muligt.
I denne periode er det naturligt at tænke du ikke har trænet nok. Det vil være en kæmpe brøler at træne ekstra, længere eller mere intenst. Har du fulgt din træning korrekt, så har du styr på det. Samt det er for sent at lave om på noget, så tæt på konkurrence.
Bare rolig
Det kan virke som en stor mundfuld, men du behøver ikke tænke nærmere over de forskellige perioder, som jeg lige har beskrevet. Det er en typisk beskrivelse af et træningsforløb for løb og triathlon.
Du behøver blot forholde dig til de planer som jeg sender til dig. Beskrivelsen er skrevet for at give et overblik over dit træningsforløb.
VIGTIGT: Dine træningsplaner bliver lavet, en af de sidste dage inden den næste periode, for at få mest data om din træning, analyseret. Jeg er klar over nogen gerne vil have de næste planer så tidligt som muligt, men på denne måde får du den bedste kvalitet og de mest optimale træningsplaner.
Rigtig god træning og sportslige hilsner
MIkio
Jeg har været aktiv løbe- og triathlon samt personlig træner siden 2012 og stifter af Mikio.dk. Jeg blev uddannet niveau 2 træner hos DIF og DTriF i 2013. Har bl.a. været løbe- og cheftræner i Brøndby Triathlon Club og fungerede som teknisk- og overdommer hos DTriF.
Mit fuldtidsarbejde er hos HOKA Danmark med undervisning, events og salg af den populære løbesko HOKA, giver mig en kæmpe indsigt i sportens verden.
Der er lukket for kommentar