nytårsforsæt

.

Derfor gennemfører kun 7% deres nytårsforsæt

Nytårsforsæt nemme at aftale med sig selv og fortælle til sine nærmeste eller kollegaerne. Det er især målet om forbedret sundhed, der går igen. Men ofte er der et markant fald i folks arrangement, blot efter et par måneder.

Når det nye år begynder er det ikke blot slut med det forgangene år. Det nye år byder også på nye muligheder og det er en gylden mulighed for at starte nye rutiner og vaner.

Du har måske en ægtefælle, kender en ven, har en kollega eller måske har du selv prøvet det. Sæt et nytårsforsæt, komme godt fra land med god medvind i sejlene. Men efter noget tid blive demotiveret, når medvinden aftager, for til sidst at opleve projektet går helt i stå.

Nyårsforsæt
Danskerne elsker at have et nytårsforsæt

Gjensidiges fagansvarlige for Sundhed: Start forsigtigt

I en undersøgelse Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige viser det sig, at kun syv procent af de adspurgte lykkedes med at gennemføre deres nytårsforsæt.

 ”I starten af året ser man ofte en stor mængde af skader, der er sket i forbindelse med træning. Og derfor kan jeg kun råde til, at man lægger forsigtigt ud, så ens krop kan vænne sig til en øget belastning. Og det er endnu en grund til, man vil få allermest ud af sine nytårsforsæt ved at gøre dem realistiske og opnåelige,” siger Louise Brix, Gjensidiges fagansvarlige for Sundhed.

”Som udgangspunkt er et øget fokus på ens fysiske sundhed godt, men det skal aldrig ske på bekostning af den mentale sundhed. Derfor er det enormt vigtigt, at man sætter sig nogle realistiske mål, ligesom man ikke skal begynde at vende det til noget negativt, hvis man ikke i første omgang når de mål, man har sat,” siger Louise Brix, der peger på at undersøgelsen også viser, at kun syv procent af de adspurgte lykkedes med at gennemføre deres nytårsforsæt for dette år. 

”I starten af året ser man ofte en stor mængde af skader, der er sket i forbindelse med træning. Og derfor kan jeg kun råde til, at man lægger forsigtigt ud, så ens krop kan vænne sig til en øget belastning. Og det er endnu en grund til, man vil få allermest ud af sine nytårsforsæt ved at gøre dem realistiske og opnåelige,” siger Louise Brix.


Sådan skal du i virkeligheden begynde

Fundamentet skal være i orden inden du begynder dit nytårsforsæt. Det er uanset om du vil tabe dig, kommer i bedre form eller noget helt tredje. Det virker måske super logisk at, et hus skal bygges på et godt fundament for at holde i lang tid. Så udfordringen er i virkeligheden: Hvordan bygger man et godt fundament?

Når du vil begynde at dyrke motion eller komme i bedre form, hander det om at tage udgangspunkt i din nuværende grundform og ikke din topform fra de unge dage. Hvad er din status her og nu, i dag? Hvis du har svært ved at løbe eller bliver hurtigt forpustet, skal du lave en kombination af at gå og løbe. Den første periode (ca 4 uger) skal du ud og motionere 2 / 3 gange om ugen. Du skal gå mere end du løber. F.eks. 3 x (gå 5 min og løb 2 min).

Herefter handler om at øge sin belastning roligt og maksimalt 10% pr. uge. samt holde en restitutionsuge, hver 4. uge. Det samme princip gælder hvis du allerede kan løbe f.eks. 5 km.

Den hurtige genvej, som ikke findes

Det kræver lidt tålmodighed at forbedre sit form og da vi rigtig gerne vil opleve resultaterne nu, kan det være fristende at tage “genvejen” løb intervaller. Det er korrekt at du kan opleve en markant forbedring af din form, hvis du begynder at løbe intervaller / løbe hurtigt. Denne løsning har samme effekt som at tisse i bukserne en vinterdag.

Årsagen og det du skal være opmærksom på er at, manglende styrketræning (nemme styrkeøvelser der hjemme) og manglende restitution, fremmer sandsynligheden for skader markant. Det skyldes helt enkelt at dine muskler vokser hurtigere end dine sener. Dine sener skal altså bruge længere tid, for at kunne følge med.

Nytårsforsæt med løbeskade
Nytårsforsæt giver skader hvis du er for ivrig

Sådan holder du fast i dit nytårsforsæt

En måde at holde fast i dit nytårsforsæt, er ved at have en plan for hvordan du præcist udfører den. Det er ikke nok at tænke: “Jeg skal da bare……”

Sæt et mål og bryd det op i mindre mål (delmål) F.eks. du vil gerne kunne løbe 10 km til sommer / om 6 måneder kunne 3 mindre mål være:

  • Efter 1 mdr. kunne løbe små 3 km uden at være forpustet / let forpustet
  • Efter 2 måneder kunne løbe 5 km uden at stoppe
  • efter 4 måneder at løbe ca 7 km uden at stoppe

Der sker en masse når du har en god grundform og er fysisk stærk. Det betyder du har et rigtig godt fundament at bygge videre på. Det er en klar fordel at tilføje nemme styrkeøvelser som kan lave der hjemme, til dit løb.


Tak for du læste med og rigtig god træning

Sportslige hilsner

Mikio

#

Der er lukket for kommentar

JEG VIL GERNE KONTAKTES
PRIMÆRE ÅBNINGSTIDER

Mandag: 09.00 – 20.00

Tirs – fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 11.00 – 18.00

Søndag: 11.00 – 18.00

 

INFORMATION

Book træning:
28124070

 

Fri løbetræning 1. mandag i måneden

Krogagervej 34, 2605 Brøndby
(Skolens atletikbane)

HUSK: SMS hvis du deltager

DIF træner
Triathlon Danmark Certificeret træner
Trainingpeaks certificeret træner