2022 er året for løbesko som hverdagssko
Indslaget handler ikke om, hvor vidt du kan gå i dine løbesko eller ej, for det kan du helt sikkert, hvis du vælger de rigtige. Som mangeårig løbetræer og -ekspert, vil fremhæve forskellen på løbesko som der bruges som løbesko og løbesko der bruges som en hverdagssko.
Der er en klar tendens til at de forskellige producenter laver løbesko med mere mellemsål for at tilbyde større komfort. Det betyder også at det er endnu oplagt at du bruger løbesko som hverdagssko. Løbesko er et redskab som skal hjælpe dig med en korrekt fodafvikling uanset om du løber eller går. Når skoene samtidig giver stor komfort og god støddæmpende er det ren bonus.
Hvad sker der med skoene når vi bruger dem?
Hver gang vi tager et skridt presser vi skoens mellemsål sammen og når vi så løfter foden igen vil de mikroskopiske gasarter i skummen, sikre skummen udvider sig. Når du så er helt færdig med at bruge dine sko, skal løbesko have tid til at “restituere” sig og være klar til næste gang du skal ud for at løbe eller løbe.
Du sidder måske og små-griner lidt over dine sko har bedst af at få hvile. Men det er faktisk det bedste du kan gøre for dig selv. Så skal du gå i dine løbesko anbefaler kan jeg kraftigt at have to forskellige par løbesko. Et til hverdagen og et par til løb. Det betyder nemlig at dine løbesko kan få den nødvendige hvile, så de kan yde det de er designet til.
Løbesko som hverdagssko, hvad skal du se efter?
Lad os med det samme aflive nogle myter fra gammel tid. Der er forskel på hvordan løbesko er designet og der er sket utroligt meget de sidst par år. Men der er dog stadig nogle faktorer som du skal tage højde for, hvis du bruger dine løbesko som hverdagssko.
Bredden på mellemsålen: Du kender måske Nike Next % som har en meget smal hæl, de er kun egnet til at løbe i. Går du i denne model eller helt klassisk lander på hælen når du løber, får du en mere ustabil skridtafvikling og der er stor sandsynlighed for at du vrikker om på foden.
Du skal altså finde et par løbesko hvor mellemsålen er bred. En model kan være HOKA Bondi 7 der har en bredere planform. Når du sætter hælen i jorden med en bred mellemsål, skaber dette stabilitet (ikke at misforstås med pronations støtte). En stabil start på skridtafviklingen er essentielt for resten af skridtafviklingen. Det gør også at højden (stack height) ikke bliver en udfordring mht at vrikke om på foden.
Hårdheden af mellemsålen Der findes forskellige hårdheder af den skum som bliver brugt til løbesko. Nogle producenter laver løbeskoene mere faste / hårde for at kunne give mere stabilitet i skridtafviklingen. Det kan både gælde neutrale og pronations løbesko. Du skal vælge en blødere mellemsål, for at muskler og sener arbejder mere når du går i dem. (du bliver stærkere)
Løbesko vil frem ad med en fremadrettet bevægelse, typisk på hælen først. Herefter ruller din fod fremad og indad. Det er det bevægemønster løbesko designet til. Skal du spille boldt, badminton eller andet hvor der er retnings skift, så skal du vælge sko til det specifikke formål og ikke en løbesko.
Her er mine anbefalinger
Her er mine TOP 3 anbefalinger omkring at gå i dine løbesko.
- Have to par løbesko. Et par til at løbe i og et andet par som dine hverdagssko. Hvis muligt så to par til at løbe i. Det er godt for selve skoene, men vigtigst er at vi anatomisk har godt af variationen af to par løbesko.
- Hvis du betragter dine løbesko som et redskab der er designet til at hjælpe og passer på dig, tror jeg flere bruger ville skrifte løbeskoene ud, med lidt kortere frekvens. Det glæder ikke om at slide løbeskoene maksimalt op, til de stort set ikke hænger sammen længere. Nogle tænker de måske sparer penge på denne måde, men der kan nemt ske det modsatte, hvis du bliver skadet.
- Vælg løbesko med en fast hælkappe og som har en god stabilitet (vridningsstabilitet)
Tak for du læse med og jeg håber du nu er blevet klogere på hvordan du kan bruge løbesko som hverdagssko.
Hilsen
Mikio
Jeg har været aktiv løbe- og triathlon samt personlig træner siden 2012 og stifter af Mikio.dk. Jeg blev uddannet niveau 2 træner hos DIF og DTriF i 2013. Har bl.a. været løbe- og cheftræner i Brøndby Triathlon Club og fungerede som teknisk- og overdommer hos DTriF.
Mit fuldtidsarbejde er hos HOKA Danmark med undervisning, events og salg af den populære løbesko HOKA, giver mig en kæmpe indsigt i sportens verden.
Der er lukket for kommentar