løbesko er slidt

.

7 tegn på dine løbesko er slidt

Er mine løbesko er slidt op? Det spørgsmål får jeg ofte når jeg er rundt i landet som løbeekspert, enten som løbetræner eller når jeg underviser butikspersonale i løbesko. Det spørgsmål får du svar på i løbet af de næste 5 minutter.

At løbe i gamle eller slidte sko kan føre til ubehag og skader. Over tid mister dine løbesko stødabsorbering, dæmpning og stabilitet. Når du løber i slidte sko, øger det stres og påvirkning af dine ben og led, hvilket kan forårsage overbelastningsskader samt generelle smerter. En af de bedste ting, du kan gøre for at forhindre løbeskader, er at udskifte dine sko på det rigtige tidspunkt.

Husk på, at løbesko er designet med forskellige formål. Temposko for eksempel, vil ikke holde lige så længe som mængdetrænings sko. Men selv når du følger standard retningslinjen for antal-løbet-km, bør du altid være opmærksom på, hvordan dine sko ser ud og føles. Hvis de ser ud og føles slidte (selv ved 600 km), er det tid til et nyt par.

Se efter disse tegn om dine løbesko er slidt op

Mange kilometer i skoene
Udover at notere antallet af kilometer du har løbet i dine sko, spiller underlaget også en stor rolle. Din vægt har meget betydning for belastningen mellemsålen udsættes for. En løber som vejer 85 kg belaster sine sko mere end en løber som vejer 65 kg. Hvilket underlaget du løber på har også en stor betydning. For der er forskel på om du løber f.eks. på landevejen, grus stier eller i skoven. Hvis du løber på ujævne veje eller grusstier, bliver du nødt til at udskifte dine sko tidligere, end hvis du primært løber på løbebånd. Simpelthen fordi et groft underlaget slider mere.

Hvis du har problemer med at notere, hvornår du har købt dine sko, og hvor mange kilomenter de har tilbagelagt. Så skriv datoen på indersiden af ​​din sko, når du køber dem. Ved at kende købsdatoen og hvor mange kilometer du løber om ugen, bør du være i stand til groft at vurdere, hvor mange kilometer du har løbet i dem.

Smerter når du løber
Hvis du har mærket muskeltræthed, skinnebensbetændelse eller smerter i dine led – især dine knæ – har du muligvis sko, der har mistet deres dæmpning. Det er en indikation af, at du har brug for nye løbesko. Hvis du oplever smerter, selvom dine sko er relativt nye, kan du måske tale med en løbeprofessionel i din sportbutik. Du har muligvis den forkerte type løbesko.

løbesko er slidt
Løbesko bliver slidt på mange forskellige måder

Prøv vridnings testen
Hvis du holder dine løbesko i begge ender og vrider skoen, skal den føles fast. En gammel sko eller en, der ikke har ordentlig støtte, vil kunne let vrides.

Denne test gælder dog ikke for alle løbesko. De fleste lette, tempo løbesko vil fejle denne test. Men for robuste, støttende sko, der har mange kilometer på sig, er dette en god indikator på, at det er tid til en udskiftning.

4 nemme måder at kontrollere om dine løbesko er slidt

Dårlig stødabsorbering
Hvis du føler, at du kan mærke påvirkning hver gang du tager et skridt, enten i dine fødder, knæ eller hofter, betyder det, at stødabsorberingen i dine sko er blevet forringet. Løb er en sport med stor belastning, men sko med god stødabsorbering kan minimere belastningen af ​​dine ledbånd, sener, muskler og knogler.

Udslidte ydersål
Et afslørende tegn på, at du har brug for nye løbesko, er, hvis ydersålen (slidsålen) er slidte. Sålerne holder længere end skoens dæmpning og stødabsorbering, så hvis sålerne er slidt ned, er det bestemt tid til nye. Du bør aldrig løbe i sko, der har nedslidte såler. Gem dem til arbejde i haven eller græsslåning.

Ujævnt slid
Du bør også holde øje med tegn på, at dine sko er ujævnt slidte. Hvis dit slidmønster indikerer et muligt problem med skridtafviklingen, skal du tale med en ekspert fra din lokale sportsbutik for at løse problemet. Ændringer i din løbeform kan hjælpe, men du skal sandsynligvis også skifte sko.

Nyere sko føles bedre
Din generelle komfort under løb er vigtig. Forskning tyder på, at det at bruge behagelige sko hjælper løbere med at opretholde korrekt skridtafvikling, når de løber, hvilket igen hjælper med at minimere skadesrisikoen. Hvis nyere sko bare føles bedre end dit gamle par, så overvej at skifte

Løbeekspertens råd

Som mangeårig løbetræner og -ekspert anbefaler jeg, at du skifter mellem to par løbesko. Hvis du anskaffer dig et par nye løbesko omkring halvvejs gennem dine nuværende løbeskos levetid, kan de bruges som reference. Så du kan mærke, hvornår dine gamle er klar til at blive udskiftet. Hvis du bemærker en stor forskel på dæmpningen af ​​det nyeste par, så er det nok på tide at udskifte de gamle.

Hvis du ser dine løbesko som et redskab der skal passer på dig, at gøre dit løb nemmere og give dig mange gode timer, så har du et fornuftigt udgangspunkt for at udskifte dine løbesko.

Er du i tvivl, så kontakt mig og benyt dig af min HOKA ekspert viden.

Tak for du læse med og jeg håber du nu er blevet klogere på hvornår dine løbesko er slidt op.

Sportslige hilsen
Mikio

#

Der er lukket for kommentar

JEG VIL GERNE KONTAKTES
PRIMÆRE ÅBNINGSTIDER

Mandag: 09.00 – 20.00

Tirs – fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 11.00 – 18.00

Søndag: 11.00 – 18.00

 

INFORMATION

Book træning:
28124070

 

Fri løbetræning 1. mandag i måneden

Krogagervej 34, 2605 Brøndby
(Skolens atletikbane)

HUSK: SMS hvis du deltager

DIF træner
Triathlon Danmark Certificeret træner
Trainingpeaks certificeret træner